smakowanie

O gotowaniu, jedzeniu i czerpaniu z tego przyjemności:)

Rzodkiewki marynowane na ostro

Dziś moja kolejna wariancja na temat rzodkiewki, tym razem w wersji na ostro, z pieprzem i ostrą papryką. Przepis na prawdę godny polecenia, szczególnie dla osób, które tak jak ja mają pod dostatkiem rzodkiewek i nie bardzo wiedzą, co z nią zrobić :-)

Na 0,5 kg rzodkiewek przygotowujemy zalewę z następujących składników

  • 1 litr wody,
  • pół szklanki octu,
  • 1 łyżka oleju,
  • 8 łyżek cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 duża łyżka pieprzu ziarnistego,
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego ziołowego,
  • pół małej łyżeczki ostrej mielonej papryki

Przygotowanie:

  1. Rzodkiewkom ucinamy nać i korzonki, myjemy i kroimy w plasterki lub pół plasterki. 
  2. Zagotowujemy zalewę, przygotowaną z wody, octu, oleju , cukru, pieprzu i papryczki. 
  3. Do zalewy wrzucamy pokrojone rzodkiewki i zagotowujemy. 
  4. Po zagotowaniu rzodkiewki wyciągamy z zalewy i umieszczamy w słoiczkach, zalewamy zalewą , zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut.

Gotowe :-) Mi wyszły 3 słoiczki :-)


Podziel się tym wpisem

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites Więcej

8 Komentarze: do wpisu “Rzodkiewki marynowane na ostro”

  1. ~Kasia pisze:

    Super pomysł. Ja na razie doglądam moją uprawę, pielę i .. przerywam. a potem to co wyrywam wrzucam do surówek ;) o np. takiej http://gotujzrodzinka.pl/dla-doroslych/salatki/surowka-i-rzodkiewki/

    • kasia pisze:

      Surówki są najlepsze, ale mi zostały już takie same stare rzodkiewki, a one świetnie nadają się właśnie na marynowanie. Na pewno będę do Ciebie zaglądać po inspirację:) Pozdrawiam:)

  2. jeszcze nigdy nie jadłam marynowanych rzodkiewek, świetny pomysł:) muszę koniecznie wypróbować:) wyglądają bardzo apetycznie:)

    • kasia pisze:

      Ja też po raz pierwszy robiłam rzodkiewki w takiej postaci i muszę przyznać, że nie tylko ładnie wyglądają, ale są też bardzo smaczne:)

  3. Witam:) Twój blog został przeze mnie nominowany do Liebster Awards. Zapraszam w związku z tym do odpowiedzi na moje pytania, które znajdują się we wpisie: „Liebster Awards” na moim blogu: http://pisze-co-widzialem.blog.pl
    Pozdrawiam!;)

  4. Jose pisze:

    Hej, nominowałam Cie do Liebster Blog Award, zechcesz odpowiedzieć na pytania? http://kipikasza.blog.pl/2013/06/18/liebster-award/

    A rzodkiewki są wspaniałe. Trzeba wypróbować…

  5. ~Magda pisze:

    Pierwszy raz w życiu spotykam się z marynowanymi rzodkiewkami :D
    Muszę spróbować. Zostałam zainspirowana. Dziękuj

    http://topdycha.pl/najpopularniejsze-sposoby-przygotowania-kawy/

  6. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

Zostaw odpowiedź