smakowanie

O gotowaniu, jedzeniu i czerpaniu z tego przyjemności:)

Ciasto rabarbarowe

Jako, że sezon na rabarbar w pełni, postanowiłam więc to wykorzystać i zrobiłam bardzo szybkie i pyszne ciasto :-)

Wcześniej jakoś nie przepadałam za rabarbarem, bo kojarzył mi się z takim szkolno-stołówkowym kompotem, w którym pływały te nitki z rabarbaru :-) Ale teraz na nowo odkryłam jego smak, zwłaszcza, gdy wyczytałam gdzieś, że ma właściwości antynowotworowe. Warzywo to lubię także na surowo, maczane w cukrze, ale to już chyba jest mniej zdrowe, więc nie będę się na ten temat rozpisywać :lol:

Rabarbar jest pyszny i zachęcam do jego jedzenia w różnych postaciach,  i ścieszcie się, bo sezon na to warzywo trwa tylko do końca czerwca :-)

A oto przepis na ciasto:

Składniki:

  • 600 g rabarbaru,
  • 4 jaja,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • 100 g roztopionej i ostudzonej margaryny,
  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

  1. Rabarbar dokładnie myjemy i obieramy. Kroimy na plasterki o grubości ok 5 mm. Rabarbar wkładamy do miski, zasypujemy cukrem i odstawiamy, co jakiś czas mieszając.
  2. Przygotowujemy ciasto. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie roztopioną margarynę.
  3. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na ciasto kładziemy odsączony z soku rabarbar i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
  4. Pieczemy około 50 minut.
  5. Gorące ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :-)

Zachęcam wszystkich do komentowania moich wpisów i dzielenia się Waszymi opiniami :-)


Podziel się tym wpisem

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites Więcej

6 Komentarze: do wpisu “Ciasto rabarbarowe”

  1. kulinarna148 pisze:

    Uwielbiam ciasto rabarbarowe, chodź w tym roku pierwszy raz robiłam rzeczy z rabarbaru.
    Przepisy na potrawy z rabarbaru również na moim blogu :)

    • kasia pisze:

      Ja też jakoś tak dopiero w tym roku przekonałam się do rabarbaru i żałuję, że tak późno, bo jest pyszny:) Pozdrawiam:)

  2. ~mysza75 pisze:

    Takie ciasta z rabarbarem są najlepsze. Twoje wygląda bardzo smacznie :-)

  3. pięknie się prezentuje:) mniam mniam:)

  4. Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam :)

  5. ~omlet pisze:

    mmm… wygląda niebywale apetycznie! mniam

Zostaw odpowiedź do ~mysza75