smakowanie

O gotowaniu, jedzeniu i czerpaniu z tego przyjemności:)

Marynowane rzodkiewki

Dziś szybki przepis na pyszne rzodkiewki marynowane w curry. Smak trudny do opisania, ciekawy, kolor bardzo zachęcający, musicie sami spróbować :lol: Gorąco polecam :-)

 

Składniki:

  • 1 kg rzodkiewek,
  • garść koperku,
  • opakowanie curry,
  • szklanka wody,
  • 3/4 szklanki ostu,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżki soli,
  • 2 łyżeczki gorczycy

Przygotowanie:

1. Główki rzodkiewek myjemy, kroimy w plasterki, lub, jeśli są bardzo duże, w półplasterki.

2. Umieszczamy je w dużej misce, posypujemy posiekanym koperkiem i gorczycą.

3. Z pozostałych składników przygotowujemy zalewę, zagotowujemy ją i zalewamy pokrojone rzodkiewki.

4. Wszystko ze sobą mieszamy i odstawiamy na około 2 godziny.

5. Po tym czasie nakładamy do słoików i pasteryzujemy około 15 minut.

Rzodkiewki najlepiej smakują po przynajmniej dwutygodniowym „przegryzieniu”. Ale z własnego doświadczenia wiem, że trudno wytrzymać tyle czasu i nie skusić się na otwarcie przynajmniej jednego słoiczka wcześniej.

SMACZNEGO :-)


Podziel się tym wpisem

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites Więcej

Zostaw odpowiedź