smakowanie

O gotowaniu, jedzeniu i czerpaniu z tego przyjemności:)

Gofry z bitą śmietaną i dżemem

Kocham gofry :-) I to w każdej postaci :-) Bardzo miło mi się kojarzą – ze słońcem i z wakacjami spędzanymi nad morzem we Władysławowie, tam są najlepsze gofry na świecie :-) Smak gofrów zależy przede wszystkim od ciasta, z jakiego są zrobione. Dziś podaję Wam przepis, z którego najczęściej korzystam. I z dodatkami, które najbardziej lubię. A Wy jakie gofry najbardziej lubicie?

 

Składniki na około 16 małych gofrów:

  • 3 jajka,
  • 8 łyżek oleju,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • szczypta soli,
Dodatki:
  • opakowanie śmietany 30 %,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • ulubiony dżem, u mnie wiśniowy i z kiwi.

Przygotowanie:

1. Oddzielamy żółtka od białek.

2. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

3. Natomiast żółtka miksujemy razem z mąką, mlekiem, olejem, proszkiem do pieczenia i cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy ubite białka i delikatnie wmnieszujemy w całość. Masa powinna mieć gęstą konsystencję, przypominającą ciasto naleśnikowe. W razie konieczności można dodać trochę mleka, gdy ciasto jest za gęste, lub mąki – za rzadkie.

4. Płyty gofrownicy smarujemy pędzelkiem umoczonym w oleju.

5. Włączamy gofrownicę i ją rozgrzewamy.

6. Na rozgrzane płyty gofrownicy wlewamy przygotowane ciasto.

7. Pieczemy około 5-8 minut, w zależności od rodzaju gofrownicy i jej mocy.

8. Gdy gofry się pieką, ubijamy śmietanę z cukrem pudrem.

9. Upieczone gofry studzimy na kratce, najlepiej w pozycji stojącej, wtedy dłużej będę kruche.

10. Ostudzone gofry smarujemy bitą śmietaną i smarujemy dżemem.

Smacznego)


Podziel się tym wpisem

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites Więcej

1 Komentarz: do wpisu “Gofry z bitą śmietaną i dżemem”

  1. ~Marta pisze:

    ale pyszności:) na sam widok już mam ochotę na nie:) już sobie wyobrażam jak musiały rewelacyjnie smakować:)

Zostaw odpowiedź