smakowanie

O gotowaniu, jedzeniu i czerpaniu z tego przyjemności:)

Moja szarlotka

Szarlotka jest kolejnym moim ulubionym ciastem. Robię ją bardzo często, zwłaszcza jesienią, ale na taką ponurą pogodę jak dziś też będzie idealna :-) Najbardziej w szarlotce lubię jej zapach, fajnie jak cały dom pachnie cynamonem, ale uwielbiam też jej pyszne, kruche ciasto. Wiem, że na szarlotkę jest mnóstwo przepisów, ja chcę Wam dziś przedstawić mój, z którego najczęściej korzystam :-)

Składniki:

  •  4 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 kostki margaryny,
  • 2 całej jajka,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 4 łyżki oleju,
  • 4 jabłka,
  • cynamon,
  • bułka tarta,
  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

  1. Margarynę siekamy, dodajemy do niej proszek do pieczenia, przesianą mąkę, jajka, olej, śmietanę i cukier i zagniatamy ciasto.
  2. Ciasto dzielimy na pół i wkładamy na około 30 minut do lodówki.
  3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylepiamy ją jedną częścią ciasta i posypujemy bułką tartą.
  4. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej, wykładamy je na ciasto i posypujemy cukrem i cynamonem
  5. Na jabłka ścieramy drugą część ciasta.
  6. Szarlotkę pieczemy około 45 minut w 180 stopniach.
  7. Gotowe ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO :-)


Podziel się tym wpisem

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites Więcej

1 Komentarz: do wpisu “Moja szarlotka”

  1. ~Marta pisze:

    ale pyszności:) mniam mniam:)

Zostaw odpowiedź