smakowanie

O gotowaniu, jedzeniu i czerpaniu z tego przyjemności:)

Ziołowe udka z kurczaka

Dziś pomysł na kolejny bardzo szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny obiad :lol: Polecam :lol:

Składniki:

  • 8 udek z kurczaka lub pałek,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżeczka czosnku granulowanego,
  • łyżeczka suszonej natki pietruszki,
  • łyżeczka bazylii,
  • łyżeczka suszonego koperku,
  • łyżeczka curry,
  • łyżeczka wegety,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • łyżeczka mąki pszennej.

Przygotowanie:

1. Udka z kurczaka myjemy i delikatnie osuszamy.

2. W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie zioła, czyli paprykę, czosnek, natkę pietruszki, koperek, bazylię, curry, zioła prowansalskie oraz mąkę i wegetę. Oczywiście mogą znaleźć się tu też inne zioła, w zależności kto co lubi.

3. Udka smarujemy lub obtaczamy, (jak komu wygodniej) przygotowaną mieszanką ziół.

4. Posmarowane ziołami udka wkładamy do rękawa do pieczenia i wsypujemy do niego resztę mieszanki ziołowej, delikatnie potrząsamy, żeby wszystko się dokładnie wymieszało.

5. Rękaw spinamy, nakłuwamy widelcem i wkładamy do naczynia żaroodpornego.

6. Udka pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Po tym czasie, rozpinamy rękaw do pieczenia i pieczemy jeszcze około 15 minut, żeby skórka się delikatnie przypiekła. 

7. Kurczak świetnie smakuje z ryżem i surówką.

SMACZNEGO :lol:


Podziel się tym wpisem

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites Więcej

1 Komentarz: do wpisu “Ziołowe udka z kurczaka”

  1. lubię tak przyprawione dania:) wyglądają wyśmienicie:) mniam mniam:)

Zostaw odpowiedź