smakowanie

O gotowaniu, jedzeniu i czerpaniu z tego przyjemności:)

Sałatka ze szprotek

Czyli kolejna z sałatek awaryjnych. Awaryjna, bo szybka w przygotowaniu i z przypadkowych składników. Wczoraj w zasadzie miałam ochotę zrobić po raz kolejny sałatkę z tuńczyka, bo jest to jedna z moich ulubionych, ale niestety zabrakło w lodówce tuńczyka, a nie chciało mi się iść po niego do sklepu, za to miałam szprota w pomidorach i tak właśnie powstała sałatka ze szprotek. Szprota równie dobrze można zastąpić śledziem czy makrelą, kto co lubi. Taka pasto-sałatka świetnie nadaje się zarówno na kanapkę, jak i do kanapkiUśmiech PolecamUśmiech

 

Składniki:

  • 2 puszki szprota w sosie pomidorowym,
  • puszka kukurydzy,
  • woreczek ryżu,
  • 5 jajek,
  • 5 ogórków kiszonych,
  • 2 małe cebule,
  • majonez,
  • pieprz i sól,
  • szczypiorek.

 

Przygotowanie:

1. Jajka ugotować na twardo.

2. Ryż ugotować w osolonej wodzie , zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.

3. Cebulę, ogórki i ugotowane jajka pokroić w kosteczkę.

4. Kukurydzę odsączyć i dodać do pokrojonych składników.

5. Do całości dodać przestygnięty ryż i szproty.

6. Całość doprawić majonezem, solą i pieprzem, wymieszać i posypać posiekanym szczypiorkiem.

SMACZNEGOUśmiech


Podziel się tym wpisem

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites Więcej

Zostaw odpowiedź