smakowanie

O gotowaniu, jedzeniu i czerpaniu z tego przyjemności:)

Pączki

Pączki

Wiem, że nie jestem oryginalna, że wszyscy dodają dziś przepisy na pączki, faworki, chrusty i oponki, no ale co to za Tłusty Czwartek bez pączków?

Mój przepis będzie bardzo tradycyjny, moja babcia robi w ten sposób pączki. Oczywiście u niej ich produkcja odbywa się dziś masowo, naliczyłam 77 sztukUśmiech Ale w  końcu tylko raz do roku można się tak najeśćUśmiech

Składniki na ok 40 sztuk:

  • 1 kg mąki
  • 10 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 5 żółtek
  • 2 białka
  • 5 dag drożdży, 3 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżka spirytusu bądź octu
  • 1 łyżeczka soli
  • ok. ¾ l ciepłego przegotowanego mleka ( w zależności od wilgotności mąki)
  • marmolada z róży.

Przygotowanie:

1. Mleko gotujemy i studzimy. Wykonujemy rozczyn z drożdży, cukru i mąki.

2. Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, dodajemy żółtka i dalej ucieramy.

3. W drugim naczyniu odważamy mąkę. Dodajemy sól, masę żółtkową, rozczyn drożdżowy, lekko ciepłe mleko.

4. Ciasto wyrabiamy ok. 15 minut, aż zacznie nam odchodzić od ścianek naczynia (nie powinno być zbyt gęste). Na końcu dodajemy spirytus, ubite na sztywno białka i jeszcze wyrabiamy ok. 5 minut.

5. Zostawiamy do wyrośnięcia przykrywając ściereczką.

6. Formujemy pączki, dodając w środek nadzienie i odstawiamy do wyrośnięcia.


7. Smażymy z obu stron na wcześniej rozgrzanym smalcu w głębokiej, żeliwnej brytfannie. (Aby sprawdzić czy pączki są już usmażone, trzeba w środek wbić patyczek, jeśli po wyjęciu będzie on oklejony w cieście, to znaczy, że trzeba jeszcze chwilę smażyć).


8. Pączki można posypać cukrem pudrem, polać lukrem, bądź polewą czekoladową – Kto co lubi:)

 

SMACZNEGOUśmiech


Podziel się tym wpisem

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites Więcej

Zostaw odpowiedź